Gyermekmosoly az „esőben”

2022. június 2., csütörtök 11:18

Szent-Gály Kata költő mondta egyszer: „Ha valakit megajándékoztunk mosollyal: ajándékot adtunk saját magunknak is.” Erre gondolt a Tatabánya Erőmű vezetése, amikor a cég által 2020 márciusában örökbe fogadott és azóta támogatott Tatabányai Rét utcai Óvodába járó kisgyermekeknek lehetővé tette egy előadás megtekintését a Fővárosi Nagycirkuszban. Ráadásul egy igen egyedi produkciót: az óvodások ugyanis a RAIN-Esőcirkusz műsorát nézhették meg Budapesten.


Ahogyan az a művészek internetes oldalán olvasható: az eső a megtisztulás és az újjászületés jelképe már évezredek óta. A termékenység és a gyógyír a szárazságtól sebes földnek és az indulatoktól sebzett léleknek. Az eső elmossa a bánatot és a tragédiákat, s cseppjei új életet hoznak: tisztábbat, szebbet, virágzóbbat. A Fővárosi Nagycirkusz RAIN – Esőcirkusz  ezt az esőt idézi meg: műsorunk egy cirkuszi imádság a békéért és a megtisztulásért, a kegyelemért és a megbocsátásért. Imánk azért, hogy a világ egy szebb és jobb hely legyen, az emberek szívéből pedig úgy párologjon el a harag és gyűlölködés, ahogy a tavaszi zápor faleveleken megpihenő vízcseppjei az első meleg napsugarak hatására. A műsor tehát a békéről és a békéért szól – mely az elmúlt évtizedekben nem volt aktuálisabb, mint amennyire ma az.
 
A Tatabányai Rét utcai Óvoda kisgyermekei május 26-án érkeztek meg a fővárosba az erőmű által rendelt autóbusszal. S innen talán már nem is kellenének szavak arra a hatalmas örömre és boldogságra, mely ezután következett: a fényképek magukért beszélnek. Az óvodások az őket kísérő pedagógusok szerint is fantasztikusan érezték magukat és nagyon hálásak voltak az élményért.
 
S ez nekünk talán még nagyobb boldogság, hiszen ahogyan Charles de Leusse francia író mondta: „A gyermek mosolya kitágítja az univerzumot.” Erre pedig nem csupán a gyerekeknek, hanem nekünk, felnőtteknek is szükségünk van.
 
Tatabánya Erőmű Kft.




Kevesebb