Fókuszban a távhő

2022. május 13., péntek 07:11

Biomassza alapú kapcsolt termelés az új gazdasági környezetben
A jövő már most jelen van a Tatabánya Erőműben!

A Tatabánya Erőmű Kft. a város távhő rendszerének és közintézményeinek alapvető hőforrása. Legfontosabb feladatunk a mintegy 23.000 lakás és számos intézmény fűtési és használati melegvíz ellátásához szükséges hőenergia előállítása. Elkötelezettek vagyunk a hazai, megújuló tüzelőanyag felhasználásával végzett, távhő célú kapcsolt hő- és villamosenergia termelés fenntartása iránt. Erőművünkben két földgáz tüzelésű gőzkazánt alakítottunk át biomassza tüzelésűre, valamint egy új biomassza tüzelésű forróvíz kazán létesítését követően a tevékenység során mintegy 90 %-ban megújuló tüzelőanyagot használunk fel. Így járulunk hozzá a hazai munkahelyek megtartásához, a tüzelőanyagimport-kitettség csökkentéséhez, ezzel együtt pedig a Nemzeti Energiastratégia által rögzített elvárások megvalósításához is.
A főbb hazai energiacélok a „Nemzeti energiastratégia 2030-ban” és a „Nemzeti Energia- és Klímaterv”-ben fogalmazódnak meg. Az aktuális EU-s klímacélt a „Fit for 55” klímacsomagban rögzítették, melynek lényege 2030-ig 55%-os ÜHG kibocsátás csökkentés, 2050-re pedig a klímasemlegesség, az energiahatékonyság növelése.

A közelmúltban 120 éves fennállását ünneplő Tatabánya Erőmű Kft. eltökélten küzd a klímaváltozás káros hatásai ellen. A biomassza projekt előtt mintegy 80.000 tonna éves CO2 kibocsátásunk volt, jelenleg 8.000, tehát a tizedére csökkent! Összességében várhatóan 15 milliárd Ft költségmegtakarítással jár az, hogy biomasszával és nem gázzal tüzelünk, ez a pénz pedig a „fogyasztónál marad”. Ugyanakkor a jelenlegi ármegállapítási rendszer nem motiválja a termelőket kellően a technológiaváltás irányába. Jelenleg is több indokolt költségelem elismerését kérjük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól, hangsúlyozva, hogy a Tatabánya Erőmű Kft. által a technológiaváltással elért megtakarítás kiemelkedő jelentőségű.
A biomassza alapú villamosenergia-termelésnek köszönhetően a tavalyi év sikeresen zárult, azonban az ezen az oldalon megtermelt eredmény nem szolgálhatja a távhőtermelés indokolt költségeinek fedezetét.

A Tatabánya Erőmű Kft. ezen az úton halad tovább. Célunk, hogy Tatabányát 100 %-ban biomassza alapon termelt távhővel lássuk el és minél több ipari fogyasztót is megnyerjünk a gázról a környezetbarátabb és olcsóbb távhőre történő átállásra.


Dr. Sámuel Emese
ügyvezető igazgató
Tatabánya Erőmű Kft.

Kevesebb