Bányász és villamos nap

2013. szeptember 5., csütörtök 11:56

Tatabányán a bányász és erőműves szakmakultúrák rég múltú hagyományait őrizve, idén augusztus 30-án vette kezdetét az a hétvégi rendezvény sorozat, mellyel a 63. Bányász és a 21. Villamos Napot ünnepeltük.

A tatai szénmedencében, a jelenlegi Tatabánya Óváros területén 1896-ban hozták felszínre az első csille szenet. A bányák villamos ellátására a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat 1898-ban építette meg az I.sz. Erőtelepet, ami a magyar villamosipar egyik bölcsője és erőművünk első elődje volt. A szénbányászatra épülve fejlődött ki városunk, melyre büszkék vagyunk.

Pénteken a városban a két szakmakultúra nagyjai és hősei előtt tisztelegve, számtalan emlékhelyen megemlékezések és koszorúzások történtek. A Tatabánya Erőmű Kft. képviseletében Maszlavér István és Kamarás Zoltán ügyvezető igazgatók, Számné Kerekes Zita ÜT elnök és Kovács Ferenc szakszervezeti elnök részvételével koszorút helyeztek el a Bánhidai Erőmű lakótelepen Dr. Verebély István szobránál, valamint a Vértanuk terén lévő Bányász emlékműénél. A Villamos Nap alkalmából fontos eseményre került sor erőművünkben. A helyi ünnepi rendezvényünkön részt vett Bencsik János országgyűlési képviselő és Schmidt Csaba polgármester is. A megjelent vendégeket és munkavállalókat Kamarás Zoltán ügyvezető igazgató köszöntötte és mondott beszédet az ünnep alkalmából.

Ezt követően elismerések átadására került sor a munkavállalók körében. Először a munkaviszonyban hosszú évtizedeket eltöltött jubilálókat köszöntötték, Kuglics Istvánt (10 év), Fazekas Zoltánt (20 év), Görögné Berecz Erzsébetet, Magyar Istvánt, Petényi Gergelyt és Verli Hubát (25 év), Bóta Csabánét, Kamondi Istvánt és Mészáros Zoltánt (30 év), Kovács Ferencet, Schalkhammer Józsefet és Zsebők Ernőt (40 év) eredményes munkájukért. Ügyvezető igazgatói dicséretben részesítették kiváló munkájáért Balázs Attilánét, Csík Tibort és Kincses Károlyt. Az ügyvezetés nem feledkezett meg azokról a munkavállalókról sem, akik a tavaszi árviz idején segítettek a gátakon. Önzetlen segítségüket elismerő oklevéllel jutalmazták. Gratulálunk a kitüntetett és elismerésben részesült munkavállalóknak.

Az elismerések átadását követően Schmidt Csaba polgármester úr mondott beszédet. Röviden értékelte a társaság működésében az elmúlt időszak gazdasági eseményeit. Beszélt a jövőben ránk váró feladatokról, a tervezett hőtárolós és biomassza tüzelésechnológiai beruházások megvalósulásának jelenlegi helyzetéről. Kérte a munkavállalókat, hogy legjobb tudásukat adva tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a beruházások minél sikeresebben valósuljanak meg, melyek a jövőben a társaság működésében nagymértékű változásokat eredményeznek. Polgármester úr szavaiból jól eső érzéssel töltött el bennünket az a tudat, hogy az újabb beruházások biztos jövőt adnak szakmakultúránk tovább élésének. Rendezvényünk ünnepi része a Szózat eléneklésével fejeződött be.

Kevesebb