Az összefogás energiát és biztonságot eredményez

2024. January 17., Wednesday 05:38

Új fűtőturbina állt szolgálatba a Tatabánya Erőműben


A korábbi évek energiaválsága okozta nehézségeken is sikerrel átkormányozta hajóját a Tatabánya Erőmű Kft., melyben komoly szerepet játszottak az ott dolgozó kollégák, az erőmű tüzelőanyag beszállítói, valamint a nemrégiben létrejött Energiaügyi Minisztérium.

Dr. Sámuel Emese, a Tatabánya Erőmű Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a 2022/2023-as fűtési szezon nem volt egyszerű, az energiaválság a termelés minden szegmensében éreztette hatását Azonban az ellátás biztonsága Tatabányán egyetlen pillanatig sem volt veszélyben, holott a gázár tízszeresére nőtt, a faapríték ára pedig 50 százalékkal emelkedett meg. A megnövekedett lakossági tűzifa igény óriási hiányt generált a biomassza piacon, az állami erdészetek minden kapacitását lefoglalta a tűzifa program teljesítése, így folyamatos egyeztetésekre volt szükség a beszállítókkal, hogy saját kapacitással, ki, mikor, mennyiért tud vágástéri apadékot kitermelni (mely a biomassza alapanyaga). Ehhez korrekt, együttműködő partnerekre talált biomassza beszállítóiban az Erőmű, akik nélkül mindez nem ment volna zökkenőmentesen. Ezen túl a cég segítségére sietett az Energiaügyi Minisztérium is, amely elismerte a gáz, valamint a biomassza árának drágulását úgy, hogy közben a lakossági fogyasztókat megvédte a súlyos többletkiadásoktól Az erőmű korábbi döntéseinek –a biomassza technológia – helyességét ez az időszak kitűnően visszaigazolta: a tisztán gázzal fűtő Oroszlányban a nem lakossági ügyfelek 19-szer fizettek többet a gáz alapú szolgáltatásért, míg a tatabányai távfűtésű cégeknél csak kétszeresére emelkedett a hő ára az energiaválság előttihez képest.


A Tatabánya Erőmű Kft. biomassza beszállítói – akikkel 2021 óta állnak hosszútávú kapcsolatban –felelősen viszonyultak az akkoriban előállt nehéz helyzethez, hiszen a cég és partnerei egymást segítve dolgoztak azért, hogy a lakosság semmit se érezzen meg a gondokból és a távhőellátás folyamatos legyen. Ez sikerült, hiszen nem adódott olyan zavar, amely az ellátás biztonságot veszélyeztette volna, s ez többek között az operatív együttműködésnek, a hatékony, közös munkavégzésnek köszönhető.
Dr. Sámuel Emese hozzátette, hogy a 2023-24-es fűtési szezon már sokkal kiegyensúlyozottabb, a piac csillapodott és helyreállt a kereslet-kínálat egyensúlya.


Külön öröm, hogy 2023 decemberében 10 év után sikerült újra üzembe állítani az 1979-es FT 1 jelű fűtőturbinát, amely nagy biztonságot adva kiváló tartalékot képez a már meglévő turbina mellé. Ezzel biztosítva azt, hogy a megújuló energiaforráson alapuló villamosenergia termelés folyamatossága a fűtési szezon alatt egy pillanatra se sérülhessen. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy nemcsak a vállalkozónak, de az erőmű dolgozóinak is nagyon sok munkája van ebben a 1, 5 éves projektben. Mindenki szívügyének tekintette a régi turbina újraindítását és a közös gondolkodás, a plusz ráfordított munkaórák meghozták a sikert, amiért köszönet illeti a kollektívát. A beszállítók és a cég munkatársainak erőfeszítései is példát mutattak az összefogás fontosságára, mintegy koronát téve arra, hogy a Tatabánya Erőmű Kft. 2023-ban ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját. Ezt egyébként a cég kiemelten kezelte a tavalyi esztendőben: december 22-én a Tulipános Házban mintegy 110 fő részvételével, remek hangulatban tartották óévbúcsúztató rendezvényüket, s készültek 2024-re, melynek kiemelt projektje egy 20 MW-os villanykazán telepítése.


Ugyanakkor kiemelte az ügyvezető, hogy az új berendezések telepítése és működtetése mellett a legnagyobb kihívást az Erőmű régi, elavult berendezéseinek üzemeltetése jelenti, melyek korszerűsítésére, a város 2030 után történő ellátásának kérdésére már készülnek és folyamatban van egy közép és hosszútávú koncepcióterv kidolgozása.Kevesebb