Komplex katasztrófavédelmi gyakorlat a Tatabánya Erőmű Kft. telephelyén

2015. november 20., péntek 09:35

2015. november 16-án délelőtt a Tatabánya Erőmű KFT.-nél komplex belső védelmi terv gyakorlatot tartottak.

A gyakorlat célja a belső védelmi tervben előírtak megvalósíthatóságának ellenőrzése, a riasztás és értesítések rendjének, a gyülekezési szabályok és a haváriahelyzet felszámolásában résztvevő társhatóságokkal való együttműködés gyakoroltatása volt. Továbbá a védelmi szervezet alkalmazási készenlétbe helyezése.

A feltételezés szerint az olajállomáson szolgálatot teljesítő dolgozó tájékoztatja az erőmű központi vezénylő szolgálatot, hogy a tüzelő olaj tároló oldalfala kihasadt, a tartályban lévő olaj egy része a kármentőbe folyt. A rossz időjárás következtében az olaj begyulladt. A dolgozók veszélyeztetett helyen tartózkodnak.

A védelmi szervezetbe beosztottak gondoskodtak az olajállomás feszültségmentesítéséről, valamint megkezdték a tűz oltását habágyú használatával. A feltételezett tűzhöz a tatabányai hivatásos tűzoltókat is riasztották, akik egy hab vízágyú, egy habsugár, illetve a magasból mentő szerről egy vízágyú segítségével segítettek megfékezni a tűz továbbterjedését.

A gyakorlaton részt vett a KEM Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálata; a Tatabányai Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetője, iparbiztonsági felügyelője; a Tatabányai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, parancsnok-helyettese; az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője és a Katasztrófavédelmi Mobil Labor.

Az üzemeltető maradéktalanul végrehajtotta mindazon irányítási és szervezési feladatokat, melyek egy valós haváriaesemény kezelésében elengedhetetlenek, mindazon feladatokat, mely Tatabánya lakosságának élet- és anyagi javainak biztonságát szolgálják.

A gyakorlatot KEM Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője, Kocsány Zita tű. alezredes megfelelt-re értékelte.

Forrás: http://komarom.katasztrofavedelem.hu

Kevesebb