Csalás nem maradhat büntetlenül

2023. május 11., csütörtök 13:08

Ítélet az erőművet megkárosító vádlottak ügyében

A Tatabányai Törvényszéken május 8-án elsőfokú ítélettel zárult az a tárgyalás, melynek előzménye még 2015-re nyúlik vissza és a Tatabánya Erőmű Kft.-hez beszállított faaprítékkal kapcsolatos visszaélések miatt indult a társaság feljelentése alapján.
Amint az köztudott, az erőmű 2015-ben 2 gőzkazánt alakított át biomassza tüzelésűre, és egy új, szintén biomassza tüzelésű forróvíz kazánt létesített, amellyel tizedére csökkent az erőmű károsanyag (szén-dioxid) kibocsátása. Az új kazánok működtetéséhez szükséges tüzelőanyag biztosításához a Tatabánya Erőmű Kft. adásvételi szerződést kötött egy erdészeti és faipari zrt-vel. A szerződés szerint ez a cég integrátorként szervezte a biomassza beszállításokat alvállalkozók útján, míg az erőmű dolgozói végezték el az átvételhez szükséges mennyiségmérési, mintavételi és minőségvizsgálati feladatokat. A feljelentés előzménye az volt, hogy az erőmű kazánjaiba bekerült faapríték nedvességtartalma eltérést mutatott a mintavétel során vizsgáltakhoz képest. Ennek következménye, hogy a szállítmányok elégetése nem tudott annyi hőt előállítani, mint amennyi elvárható lett volna. Mivel a minta és a ténylegesen felhasznált fűtőanyag közötti eltérés jelentős mértékű volt, ezért a cég vezetése a helyzet tisztázása érdekében csalás bűntettének alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett. Az anyagi kár abból eredeztethető, hogy a beszállítók minél magasabb minőségben történő teljesítése érdekében az erőmű bónuszt fizetett az erdészeti és faipari zrt.-nek azért, ha valamelyik alvállalkozó 20%-nál alacsonyabb nedvességtartalmú faaprítékot szállított. Ez a minőség megalapozott és jól meghatározott érdeke az erőműnek, hiszen minél alacsonyabb a nedvességtartalma a kazánokban elégetett fának, annál jobb a hőleadó képessége.


A cég feljelentésének köszönhetően lefolytatott rendőrségi vizsgálatot követően az ügy a Tatabányai Törvényszék elé került. Az I. és II. rendű vádlottakat vesztegetés bűntette, valamint felbujtóként, folytatólagosan elkövetett csalás vétsége miatt halmazati büntetésként 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, 800 ezer, illetve 500 ezer forint pénzbüntetésre, az I. rendű vádlottat – aki más biomassza alapú erőművek vonatkozásában is érintett volt a beszállításban – 3 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélték.


A III., IV. és V. rendű vádlottakat folytatólagosan, társtettesként elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint csalás vétsége miatt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, mellékbüntetésként 3 év közügyektől eltiltásra, pénzbüntetésre, a VIII. rendű vádlottat bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette, csalás vétsége miatt 1 év – 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság az I. rendű vádlott tulajdonát képező ingatlanra vagyonelkobzást rendelt el. A II., III., IV. és V. rendű vádlottak vonatkozásában 1 millió 570 ezer forint - 4 millió 366 ezer forint összegben szintén vagyonelkobzás lett elrendelve. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn a jognyilatkozat megtételére. A VI. és VII. rendű vádlott esetében a bíróság már a 2022. március 10-én megtartott előkészítő ülésen ítéletet hozott, melyben a vádlottakat folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és csalás vétsége miatt 2 év – 5 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Ez az ítélet jogerős.


A Tatabányai Törvényszék elsőfokú ítélete igazolja azt, amit dr. Sámuel Emese ügyvezető igazgató már korábban is nyilatkozott az ügyről: a város távhőellátásának veszélyeztetése olyan közügy, amelyet prioritásként kell kezelni.

Kevesebb