A faapríték beszállítói szerződés ünnepélyes aláírása

2015. május 18., hétfő 10:03

A Tatabánya Erőmű Kft. biomassza beruházása sarokkövéhez érkezett. 2015. május 12-én A Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt.-vel, mint faapríték beszállítóval hosszú távú szerződés aláírására került sor, melyben az erdészet arra kötelezte el magát, hogy éves szinten átlagosan 102 000 tonna faaprítékot fog leszállítani a Tatabánya Erőmű Kft.-nek.

A rendezvényen részt vett Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Schmidt Csaba Tatabánya polgármestere és Kancz Csaba kormánymegbízott és dr. Sámuel Emese a Tatabánya Erőmű Kft. projekt tanácsadója is.

A faapríték beszállítói szerződés aláírói a Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. részéről Kocsis Mihály vezérigazgató és Szűcs Ferenc kereskedelmi igazgató voltak, a Tatabánya Erőmű Kft. részéről pedig Kamarás Zoltán ügyvezető és Frankné Zentai Judit gazdasági igazgatóhelyettes.

A társaság választása azért esett a faapríték-tüzelésre, mert környezetvédelmi és gazdasági szempontból is számos előnnyel jár ennek a tüzelőanyagnak a hasznosítása. Kiemelendő, hogy a földgázzal, fűtőolajjal, működő erőművekhez képest a fatüzelés nem terheli többlet szé-dioxiddal a környezetet. Gazdasági szempontból komoly előnye, hogy hazai termék, jól tervezhető magyarországi fogyasztói árral rendelkezik, így nincs kiszolgáltatva a nemzetközi hatásoknak és nem függ a deviza árfolyamok változásától sem.

A Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. 100 %-ban állami tulajdonú erdőgazdaság. Jelenleg több erőmű villamos- és hőenergia termeléséhez szükséges tüzelőanyag beszállításban vesz részt.

A Tatabánya Erőmű Kft-be évente szállítandó tüzelőanyagot részben saját termelésből, részben kereskedelmi célú beszerzésekből fogja biztosítani. A Tatabányai Erőműbe szállított faapríték mennyisége a Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. által forgalmazott mennyiség 1-ét teszi ki.

A tüzelőanyag legnagyobb részét a fűtési időszakban kell leszállítani. A nyári időszakban csak a szolgálati melegvíz előállítása történik. A tüzelőanyag energetikai célú faapríték. Fontos, hogy a tüzelőanyag előállításához csak egyéb célra nem hasznosítható faanyagok kerülnek felhasználásra, gyenge minőségű energetikai tűzifa illetve vágástéri apadék.

A felhasznált biomassza termelése a biológiai egyensúly fenntartása mellett történik, vagyis tartamosan újratermelhető. Az előállítás során sokkal nagyobb mértékben növekszik az új erdőterület, mint amilyen mértékben a faapríték felhasználásra kerül. A biomassza hasznosítás további előnye, hogy csökkenti az energia importfüggőséget és pozitív irányba mozdítja el a vidéki munkahelyteremtést.

A biomassza hasznosítás a környezetvédelmi és munkahelyteremtésen felül jól tervezhető gazdasági előnyöket is jelent, mind az erdőgazdaság, mind az erőmű részére. 1 m3 földgáz kiváltásához 2,5 kg faapríték szükséges, így az erőmű tüzelőanyag költségmegtakarítást ér el és az erdőgazdaság a hozzáadott érték növelésével biztosítja a gyenge minőségű alapanyagok megfelelő hasznosítását.

Kevesebb