A biomassza alapú kapcsolt termelést mutatta be a Tatabánya Erőmű

2023. április 18., kedd 12:30

A kapcsolt energiatermelés és a távhőszektor együttműködésének új irányai a nemzeti ellátásbiztonsági célok elérésének érdekében – ez volt a jelmondata a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) március 29-én, Balatonalmádiban rendezett konferenciájának, melynek első előadója dr. Sámuel Emese volt. A Tatabánya Erőmű Kft. igazgatója a biomassza alapú kapcsolt energiatermelésről tartott előadást a termet teljesen megtöltő szakmai közönség számára. A Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) 1996-ban alakult azzal a céllal, hogy a hazai kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést szakmailag támogassa, emellett ellássa a kapcsolt energiatermelésben érdekelt jogi és magánszemélyek szakmai érdekképviseletét, továbbá tudományos és oktatási tevékenységével terjessze, népszerűsítse a kapcsolt energiatermeléssel összefüggő ismereteket, technológiákat.


Dr. Sámuel Emese kiemelte: a hőenergiát 60-70 %-ban kapcsoltan gőzturbina gépegységekkel és gázmotorokkal termelik meg. Biomassza bázison a gőzkazánokkal a kapcsolt energiatermelés maximalizálására törekszenek. A cégvezető korábbi megállapításaiból és tapasztalataiból az is ismert volt, hogy a jelenlegi háborús helyzet és energiaválság rávilágított a gáz importfüggőségre, a végső energiafelhasználást tehát csökkenteni kell, az energiahatékonyságot pedig fokozni, ugyanakkor a hazai energiaforrásokat jobban ki kell használni. Habár a kapcsolt energiatermelésnél a fűtőművek akár nagyobb energiaátalakítási hatásfokkal üzemeltethetők (és a technológia is jóval egyszerűbb), a villamosenergia értékesítése és a villamos önfogyasztás fedezése jelenleg kiemelkedő szempontok. A szakember hangsúlyozta, hogy a villamosenergia-termelés fokozása és a földgáz mellett alternatív tüzelőanyagra való átállás gazdaságossági érdek.

Az erőmű éves biomassza felhasználása mintegy 120 ezer tonna, mely adathoz tudni kell, hogy a cég 150 dolgozója 23 ezer lakás és 2 ezer intézmény ellátásért felel. Céljuk, hogy 100%-ban megújuló bázison lássák el a távhőt-, és megkétszerezzék a villamosenergia-termelést.

Dr. Sámuel Emese hozzátette, hogy részben pályázati forrásból tervezik a nyomástartás, keringtetés korszerűsítését, ennek érdekében tervbe vették a keringtetett távhőrendszeren a jelenlegi alsópontos nyomástartás átalakítását műpontossá, ami nagyobb biztonságot, majd energiamegtakarítást jelent. Fontos feladatuk lesz a keringtető szivattyúpark korszerűsítése, a kikeringtetés racionalizálása, korszerű hatásfokkal rendelkező keringtető szivattyú(k) beszerzése a teljesen redundáns nyári/téli üzem biztosítása érdekében, illetve ennek automatizálása. Létre kívánják hozni az online távfelügyeleti rendszert, a hőtárolón pedig a jelenlegi 100 mm-es hőszigetelésre még 2x100 mm-es szigetelőréteg helyeznek fel, ami újabb hőmegtakarítást hoz.

A Tatabánya Erőmű mindezek mellett megvalósíthatósági tanulmányt készít új gőzkazán és gőzturbina gépegységek telepítésére. A végső cél természetesen a hatékonyság és rugalmasság növelése, a gazdaságos működés, a helyi távhőigényeknek való folyamatos megfelelés, a munkahelyteremtés, valamint a meglévők megőrzése, s különösen az üzembiztos működést elmélyítő fejlesztési lehetőségek felkutatása.

Kevesebb