A Tatabánya Erőmű Kft. célja a biomasszára való teljes áttérés

2022. december 9., péntek 11:11

A vállalat rezsitámogatással is segíti dolgozóit

A mai, energiaválsággal terhelt időszakban különösen fontos témák kerültek terítékre a tatabányai Forrás Rádió Köztér című műsorában, melynek vendége november 27-én dr. Sámuel Emese, a Tatabánya Erőmű Kft. ügyvezető igazgatója volt.
Szóba került az a támogatási döntés, melynek értelmében 2022. november 1. és 2023. április 15. között az erőmű valamennyi munkatársa havonta 50 ezer forintot kap munkabére mellé. Ez a juttatás nem csupán a munkaviszonyban álló foglalkoztatottak részére jár, hanem azoknak is, akik a jövőben lesznek a cég dolgozói, hiszen az erőmű jelenleg több pozícióra is munkatársakat keres. Dr. Sámuel Emese kiemelte: mindig törekedtek arra, hogy a megszokottakon túl többet adjanak azoknak, akiknek munkája hozzájárul az sikerekhez: ennek keretében a dolgozók villanyszámláinak mintegy 70 százalékát ők fizetik, valamint bruttó munkabérük 5,5 százalékát pluszként, önkéntes magánnyugdíjpénztárba teljesítik.


Az ügyvezető igazgató beszámolt arról is, hogy eltökélten küzdenek a környezetszennyezés és a klímaváltozás káros hatásai ellen, s ennek eredménye a még 2012-ben indított biomassza projekt. A hazai erőművek döntő többségével ellentétben ők – a tatabányai önkormányzat 2010-es jó döntésének folyományaként, melynek kapcsán megszerezték a vállalat többségi tulajdonát – túlnyomó  részben biomassza alapon működnek, ma már 92 százalékban. A biomassza projekt előtt mintegy 80.000 tonna éves CO2 kibocsátásuk volt, jelenleg hozzávetőlegesen 8.000, tehát a tizedére csökkent. A Tatabánya Erőmű Kft. által elért technológiaváltás kiemelkedő jelentőségű, a biomassza alapú villamosenergia-termelés fokozása gazdasági érdek. Termelékenységük hatékony, s ennek köszönhetően gazdasági helyzetük még a jelenlegi energiaválságban is stabil, mindemellett arra törekszenek, hogy 100 százalékban térhessenek át a biomassza-üzemelésre, mely alapanyag erdészeti melléktermék.

A Tatabánya Erőmű Kft. a város távhő rendszerének és közintézményeinek alapvető hőforrása. Legfontosabb feladatuk a mintegy 23.000 lakás és számos intézmény fűtési és használati melegvíz ellátásához szükséges hőenergia előállítása. Elkötelezettek a hazai, megújuló tüzelőanyag felhasználásával végzett, távhő célú kapcsolt hő- és villamosenergia termelés fenntartása iránt. Erőművükben két földgáz tüzelésű gőzkazánt alakítottak át biomassza tüzelésűre, valamint egy új biomassza tüzelésű forróvíz kazánt létesítettek. Így járulnak hozzá a hazai munkahelyek megtartásához, a tüzelőanyagimport-kitettség csökkentéséhez, ezzel együtt pedig a Nemzeti Energiastratégia által rögzített elvárások megvalósításához is. További céljuk, hogy Tatabányát 100 százalékban biomassza alapon termelt távhővel lássák el, minél több ipari fogyasztót is megnyerve a gázról a környezetbarátabb és olcsóbb távhőre történő átállásra.





Kevesebb