Erőművek éjszakája a tatabányai erőműben

2019. október 16., szerda 16:27

Nagy sikert aratott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) október 11-én, első alkalommal megrendezésre kerülő Erőművek Éjszkája országos programja, melyhez csatlakozott a Tatabánya Erőmű. A rendezvény keretében mintegy 40 villamos energiát és távhőt termelő erőmű, illetve tematikus látogatóközpont nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt.

Napjainkban nincs olyan tevékenység, melyhez ne használnánk valamilyen formában villamos energiát. Háztartási eszközök, otthonok világítása mind-mind árammal működnek, ezért is elengedhetetlen számunkra az elektromoság, a távhő pedig télen biztosítja a lakások, intézmények fűtését, illetve a melegvíz előállításában is nagy szerepet játszik. 

A Tatabánya Erőmű Kft. munkatársai nap mint nap azért dolgoznak, hogy az általuk termelt hő- és villamosenergia eljusson az Erőmű által ellátott 23 500 háztartásába, és Tatabánya mintegy 2000 közintézményébe.

A rendezvény célja volt, hogy betekintést nyerjenek az érdeklődők a villamos energia és a távhő előállításának műszaki hátterébe, megismerkedjenek a mindennapi munkafolyamatokkal, berendezésekkel. Ha a felhasználók közelről látják és megértik, megismerik a rendszerek működését, amelyekkel az energiát állítjuk elő, ez az ismeret tudatosabb és hatékonyabb energiafelhasználásra ösztönöz. 

Ezen a különleges alkalmon közel 550 érdeklődő érkezett az üzemlátogatásra. Iskolás csoportok, szakmai érdeklődők és laikus magánszemélyek, előzetes regisztrációt követően, fél óránként induló csoportokban léphettek az üzem területére.

A nagy érdeklődést az is mutatta, hogy a szabad látogatási időpontok pár nap alatt beteltek.

A rendezvényen rövid kisfilmen került bemutatásra az erőmű működése, melyet követően, a biztonsági előírásokat betartva, felkészült kollégáink szakmai vezetésével, személyesen, élőben is megtekinthettek. Láthatták a gázmotoros üzemet, a biomassza tárolóteret, betekintést nyerhettek a kazán- és villamosvezénylőbe, ahonnan is a tüzelőanyag ellátó rendszer és a villamos berendezések távműködtetése és felügyelete történik, következő állomásként bejárták a kazánházat az üzemelő kazánokkal és a gépházat, benne a gőzturbinákkal. Az üzemlátogatás során közelről csodálhatták meg a 160 méter magas vasbetonkéményt, legvégül a villamos szabadtér került bemutatásra.

A látogatók tapssal díjazták a túrák végén a bemutatót, mely alapján megerősítették bennünk azt az elhatározást, hogy minden éveben teret engedünk az érdeklődésnek és jövőre is csatlakozunk az Erőművek Éjszakája rendezvényhez.






Kevesebb